25 Mayıs 2013 Cumartesi

Linux Ortamında Notepad++ Nasıl Çalıştırılır?



Linux’un Centos dağıtımı Yum deposu ve paketlerine sahiptir. Yum paket yöneticisi, internet  üzerindeki paket depolarından (bunlara repository diyoruz) paketleri bulup yüklüyor.  Yalnız bu depo oldukça kısıtlıdır. Bu yüzden sistemimize yeni depolar eklememiz gerekebilir. Yaygın olarak kullanılan Epel deposunu yükleyeceğiz.  Çünkü  EPEL (Extra Packages for Enterprise Linux) repository'sinde wine paketi mevcut. Öncelikle bu repository'yi kuruyoruz. 


 Ardından  remi-release -6 paketini indiriyoruz.
 


İndirilen paketleri rpm komutlarıyla kuruyoruz. 

Alttaki komut satırını girdikten sonra aynı çıktıyı alıp almadığımız kontrol ediyoruz.


Ardından remi.repo dosyasını açıp enabled=0 yerlerine  enabled=1 yapıyoruz.


Fedora çatısı altında, gönüllüler tarafından sürdürülen ve RHEL/CentOS gibi sistemler için kapsamlı bir paket deposu projesi olan EPEL  an itibari ile toplamda bize 4,851 paket sunuyor. Yani sistemimize EPEL’i de ekleyince  rpmforge ile yaklaşık 15bin adet kurulabilir pakete erişebiliyoruz.

Şimdi Wine programını indirmek  için komut satırımıza komutumuzu  yazıyoruz.



Wine, Linux ve diğer POSIX uyumlu işletim sistemlerinde Windows yazılımlarının çalıştırmasını sağlayan açık kaynak koldu ve özgür bir uygulama katmanıdır. Wine'in bütün Windows programlarını çalıştırması beklenmemelidir. Çünkü daha Windows'un bütün kitaplıkları ve Windows'un diğer bütün yetenekleri tamamıyla Wine'a uyarlanamamıştır. Wine'ın çalıştırdığı programların performans düzeyleri değişken olmakla birlikte Wine ile çalıştırılan bazı programlar, Microsoft ortamından daha hızlı çalışabilmektedir. Wine'ın bir programı çalıştırıyor olması o programı sorunsuz bir şekilde çalıştıracağı anlamına da gelmez.


Biraz vakit alan bir kurulumun ardından Wine’in  indirilmesi bitiyor.



Şimdi winecfg komutu ile wine’ın konfigürasyonunu yapıyoruz.  

Ardından notepad++ programını indiriyoruz.




Ve npp.6.3.3.Installer.exe  dosyasını çalıştırıp bu kuruluma başlıyoruz.  
 

Tüm işlemleri bitirip notepad++’ı açtığımızda artık kullanıma hazırdır.





 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder